20 December.

Snön fortsätter vräka ned.
4 dagar kvar till jul.
3 dagar kvar till hemma.
Tentadagar, brådadagar, inga matdagar.
MEN SNART SÅ!
Wiho

PASTAMÅNDAG!


2:15 AM

View IMAG0276.jpg in slide show
Lördagnatt.
Ibland är det enkla det bästa

11 December!

Pepparkakslördag är fint, det luktar jul.
Pepparkakor är ju bland det godaste som finns! Speciellt nu innan jul!
Köpt pepparkaksdeg brukar fungera bra, men gör man degen själv blir det faktiskt 100 gånger godare.


Här är ett bra recept jag brukar göra:

Ingredienser

3 1/2 dl sirap
2 1/4 dl socker
300 g smör
850 g vetemjöl
3 ägg
1-2 msk kanel
1-2 msk nejlikor
1-2 msk ingefära
5 g bikarbonat
6 dl florsocker
1 dl äggvita
1 msk citronsaft

 

1. Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret i bitar och låt smälta. Låt det kallna.

2. Rör ner ägg, kanel, nejlikor och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner, lite i taget. Låt degen stå kallt, gärna till nästa dag.

3. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper.  Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter.

 


10 December -Lördagsfrukost.


Nacho libre!

Kära läsare här har ni kanske den godaste tacopajen! MUMS

Pajdeg
4 dl  
2 tsk  
0,5 tsk  
50 gram  
15 cl  

Fyllning
500 gram  
1 msk  
1 st  
1 st påse 
2 klyftor 
1 dl  
3 st  
2 dl  
4 msk  
2 dl  

Garnering
1 st  
200 gram  
Garnera med rödlöksringar och peperoni och servera med grönsallad eller hackade grönsaker, nacho-chips och kanske en salsa, varför inte lite hummus. Sjukt gott!

Ha det så kult.

HEEEJ BLOGGEN!!!
Idag har jag levt på choklad, keso, bacon och te. Kul, kulinarisk blandning.
Då vet ni det. Check!

Gästbloggare! - Ax gör det igen!

 

Vår smakfulle och kulinariska Ax gör ett nytt intåg! Men denna gång är det av den mer mystiska sorten...

 

Det verkar uppenbarligen handla om någon form av kött med fyllning. Kanske är det någon röra av ost och créme fraiche eller dyligt... något rött skymtar under bädden av den vita mystiska blandningen. Och lite peppar på det!

 

 

Kanske kan någon boxoftheday anhängare lösa detta mysterium...?


7 December.

Idag är det tisdag och veckan har rivstartat!
Jag är lite trött och slängde därför ihop en enkel rätt med pilgrimsmusslor och smörstekta rödbetor. Till detta serverades inte ett, utan två glas av husets finaste vin!

Husets finaste!

Nu i jul och vintertider är det mycket pyssel och husbestyr.
Här är tre flaskor av december månads vin skörd!


"Ett fatlagrat vin med smak av torkade frukter, vanilj,
peppar, kryddor och örter. Passar till rätter av lamm,
nötkött eller fläsk, gärna med svamp och mycket örter.
Denna typ av fylligare och dekadenta vin passar även
till rätter av vilt."
Matsymboler och smakklockor

Gästbloggare!

Hallå!
Nu har vi ett smarrigt recept från vår egen stjärnkock Ax!
Spännande och mycket hedrande att han vill dela med sig av denna gourmet-måltid!


Detta behöver du:
Till köttet:
fläskkarre
vitlöksmarinad
salt & peppar
shili
vitlök
Till såsen:
kantareller
grädde
→Serveras med hasselbackspotatis!
-
Så här beskriver Ax själv sin skapelse:
"De e typ Fläskkarre som marineras i vitlöksmarinad, sen på med salt peppar "andra kryddor" chili o vitlök i detta fall, sen typ såsen e de la kantareller o grädde i.
Sen in i ugnen på typ 150 grader i 2h med köttet, potatisen ska va inne typ 1 - 1,5 tim".
-
Ett super recept, super passande för en super söndag. Behövligt efter en sup(ar)el.(er) helg!

2 advent.

Nu är det andra advent. Det firas med en fin fin adventsbrunch och tända ljus. Mysigt!
Här är en bild från gårdagens middag.
För att fixa denna storslagna lördagsmiddag behövs:
3 stycken vesuvio
1 stycken paradisio
1 stycken tropicana
+ massa vin!

Fredagsfest!

När det är fredag kan matlådan kännas lite väl smaklös, torr och tråkig. Därför slog jag och S slag i saken och körde på stort!  Fläskschnitsel med potatis och bearnarisesås. Himmelskt gott! En lite festligare lunch gjorde den långa skoldagen lite lättare och la grunden för en lika festlig helg!

Kyckling by Papa R.

Papa R hade med sig denna låda en dag. Vi blev alla häpna på hans lunchlådor ofta brukar bestå av någon form av korv och pasta. Detta är Kyckling by Papa R.

Fräs kyckling och krydda med salt, svart och vit peppar, chili, curry och paprika. Häll ned lite matlagningsgrädde och mjölk, låt detta stå och puttra en liten stund innan du serverar.
Serveras med ris, oliver och 25 stycken små tomater.

2 December

Här är en fin lien matlåda vi kan kalla den för "Vegetariskpaj med inskag av kikärter", den är otroligt god och skapad av en fin klasskamrat som älskar mat lika mycket som jag.
- Ett perfekt alternativ för dig som vill ha lyxig känsla med enkla medel!


Först gör du en helt vanlig pajbotten:
3 dl vetemjöl
150 gram margarin
2 msk kallt vatten
Blanda ingredienserna, lägg ut det i en form och sedan in i kylen ca 20 min!
Nu ska du börja med den utsökta fyllningen.
Glöm inte att slå på ugnen på ca 200 grader!
En äggstanning ger pajen stadga och denna gjordes av ägg, grädde, sweet-chili sauce och av riven ost. Smaka av med lite salt och peppar.
Wooka de grönsaker du gillar bäst i en stekpanna, men var noga med att inte steka för hårt. Blanda ned färska kikärtor.
Nu blandar du äggstanning och grönsaker och häller ned det i det stelnade pajskalet och avsluta med att strö över nyriven ost. Swish in i ugnen till pajen fått fin färg!




Pasta med ädelostsås!

Jag tänkte inviga denna blogg med att  bjuda er på ett underbart gott pasta recept! Pasta kommer nog bli ett återkommande tema då jag är student. Denna pasta-sås är verkligen något extra! MMMMM! Det är enkla ingredienser som du ofta har hemma och så är det billigt.
Here you go!
Detta recept kan man räkna till att det räcker till ca 4 pers.

Detta är vad du behöver ha hemma:
Kokt pasta av någon god sort
1 klick smör, ju större ju bättre!
2 schalottenlök
1½ tsk vetemjöl
4 dl mjölk(Godast med 3%)
120 gram ädelost 
Smaka av med salt & svartpeppar

Finhacka schalottenlöken, fräs i smöret så löken blir mjuk och fin. Pudra över mjölet och rör om. Slå på mjölken och låt koka upp. Smula ner osten och sänk värmen! Låt såsen stå och småputtra ca 3-5 min. Smaka av med salt & mycket svartpeppar. Blanda sedan såsen med pastan och servera!

VÄLKOMNA!


Hej och super välkomna till min blogg!
Här kommer det bjudas på fina anekdoter, recept och bilder från helt vanliga student luncher...






Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0